Oude Tol Reeuwijk

Batenburg Bouw & Ontwikkeling start binnenkort met de bouw van twaalf luxe woningen op een nieuw te realiseren eiland aan de Broekweide in Reeuwijk. Het gaat om vijf vrijstaande watervilla’s, vier drijf-in-woningen, twee appartementen en een penthouse.

Opdrachtgever van dit project is V.O.F. Oude Tol, een samenwerking tussen VOSPlan en Batenburg Bouw & Ontwikkeling BV.

Ron van Leent van Studio Van Leent heeft de woningen op eiland 3 ontworpen. Van Leent heeft in het verleden meerdere luxe villa’s in het plassengebied ontworpen, zegt projectontwikkelaar Bob de Vos van VOSPlan: “Hij is dan ook de juiste architect voor deze klus waarbij de relatie tussen wonen en water centraal staat. Alle woningen hebben een boothuis of een aanlegsteiger.”

De woningen hebben een strakke, moderne uitstraling, vervolgt De Vos: “De gevel bestaat uit hout, stucwerk, metselwerk en veel glas. Vooral de toepassing van hout zorgt voor een maritieme uitstraling.”

Het project is onderdeel van Oude Tol aan de Breevaart in het noordelijke gedeelte van het dorp. In totaal realiseert VOSPlan 150 woningen in Oude Tol, zegt De Vos. De eerste woningen en een school zijn in 2009 al opgeleverd. “Met de ontwikkeling zijn we al zo’n twintig jaar geleden gestart. De vorige crisis heeft voor vertraging gezorgd, maar de markt voor luxe woningen is nu totaal anders.” De verkoop is in september begonnen, intussen zijn 9 woningen verkocht. De resterende drie zijn onder optie.

De watervilla’s – met variatie in de gevels en materialiseren – hebben een woonoppervlakte van bijna 200 vierkante meter en vormen de blikvangers van eiland 3. Ze krijgen royale terrassen en een aanlegplek voor de boot. De drijf-in-woningen hebben een woonoppervlakte van ruim 200 vierkante meter en zijn voorzien van een afgesloten ligplaats voor de boot onder de woning. Ze hebben twee terrassen, terwijl de woonkamer zich op de eerste verdieping bevindt.

De appartementen – van 177 en 216 vierkante meter – hebben ook een terras en een boothuis. Boven deze appartementen komt een penthouse, met ruim 250 vierkante meter de grootste woning van eiland 3, inclusief terras, een privé lift, een boothuis en een garage.

Alle woningen worden bouwkundig energieneutraal gerealiseerd, aldus De Vos. “Ze zijn gasloos en een stuk zuiniger dan de huidige bouwregels vereisen.” De woningen worden voorzien van een krachtige en stille bodemwarmtepomp, driedubbel glas, vloerverwarming met koelfunctie en een WTW-ventilatiesysteem. Op het dak komen zonnepanelen. De Vos verwacht dat begin 2022 kan worden gestart met de bouw.

Onder het mom ‘nieuw eiland, nieuwe kansen’ start VOSPlan in mei volgend jaar met de verkoop van het volgende eiland.