De bouw kan gelukkig verder gaan

Lansingerland – Op veel plaatsen ging de deur op slot, maar gelukkig kan de bouw ook in coronatijd verder. Met aan elk hek op de bouwplaats een affiche of bord met daarop de eisen waar elke medewerker op de bouw aan moet voldoen om zowel de veiligheid van zichzelf als die van de collega’s te waarborgen. En dat zijn er nu meer dan voorheen.
Door Trees Borkus-Henskens

In Lansingerland zijn meerdere bouwplaatsen waar het werk verder gaat. We namen een kijkje bij de bouw van Hof van Berkel tussen de Oostmeerlaan en de rand van de Groenzoom waar medio juni vorig jaar de eerste paal de grond in ging voor de bouw van een zeventiental woningen. Een uniek project met Nul op de meter, circulair bouwen en co-creatie. In het project staan de 4 C’s centraal: comfort, co-design en Cradle to Cradle.
Ver gevorderd
De bouw – naar ontwerp van Houweling Architecten uit Bleiswijk en gebouwd door Batenburg Bouw & Ontwikkeling uit Bergschenhoek – verloopt voorspoedig en lopend over het terrein is al duidelijk te zien hoe het project er uit zal gaan zien als het in de zomer opgeleverd zal worden. Maar voor die tijd is er voor de werknemers op de bouwplaats nog veel te doen.
“Het loopt hier naar wens,” aldus Erik Batenburg. “De bouwplaats is ruim, zodat de anderhalve meter afstand ook goed in acht genomen kan worden. Dat is bij hoogbouwprojecten nog wel eens lastig; zeker als meerderen bijvoorbeeld de lift gebruiken.” Terugkijkend: “Toen medio maart de te nemen maatregelen bekend werden hebben we de dag daarna meteen de stagiaires en scholieren gevraagd thuis te blijven. Zelf gingen we in overleg via video en de maatregelen werden in posters meteen op elke bouwplaats duidelijk opgehangen en gecommuniceerd. Fijne bijkomstigheid is dat het weer goed blijft, waardoor bijvoorbeeld het schaften buiten kan gebeuren en meer afstand houden goed te doen is. We zien dat onze mensen er goed mee om gaan en dat er duidelijk bewustzijn is. Met respect voor anders werken.”
Manuel is al jaren actief voor Batenburg waar hij het timmerwerk voor zijn rekening neemt. “We zijn blij dat het werk doorgaat en we mogen blijven werken. We houden ons aan het protocol en kunnen hier ongestoord verder aan de slag blijven.” Bouwend Nederland heeft er goede aandacht voor en het ziet er naar uit dat de bouw verder kan; dat is volgens de bouwers ook de overtuiging van de overheid.
Anders werken
Lijkt op de bouw alles op de vertrouwde manier door te gaan – met af en toe materiaal dat wat lastiger te leveren was – achter de schermen hebben zich toch wel wat veranderingen voorgedaan.
Erik: “Het is een goede gewoonte om tijdens de bouw enkele keren de kopers van de woningen uit te nodigen. Zoals bijvoorbeeld voor de eerste paal, het hoogste punt of het inmeten. Maar de kopers komen nu niet meer naar de bouwplaats toe. Meteen toen het coronavirus toesloeg zijn we van start gegaan met (om de dag) een update van de bouw te versturen naar de kopers. Dat gebeurt nu nog steeds eens in de week op woensdag, zodat ze precies op de hoogte blijven van de voortgang. Met elke koper maken we een individuele afspraak als er gemeten moet worden. Bijvoorbeeld de keuken, kasten of andere inbouw die vooraf duidelijk moet zijn voor de maker.”
Jan Houweling heeft inmiddels ook zijn kantoor in Bleiswijk aangepast. “We merken dat klanten graag langs willen komen als ze plannen hebben iets te laten bouwen; zeker met de eerste gesprekken. Die willen wij uiteraard veilig kunnen ontvangen en daarom hebben we alles zo ingericht dat er altijd anderhalve meter tussen zit. De handgreep van de deuren hebben we eveneens aangepast. Dat past natuurlijk een beetje bij ons vak: we maakten van 3D een handgreep die je met je elle boog kunt openen!”
Zowel Erik als Jan blijven voorzichtig positief naar de toekomst. “We merken wel dat mensen wat voorzichtiger zijn om ver vooruit te kijken, maar we hebben er vertrouwen in dat er bouw- en verbouwwensen blijven die vervuld kunnen gaan worden!”